JAMB 2017 Questions and Answers From Novel In Dependence - CrownXplicit

Post Top Ad

JAMB 2017 Questions and Answers From Novel In Dependence

JAMB 2017 Questions and Answers From Novel In Dependence

Share This

Jamb Questions and answers in dependence novel, complete questions on in dependence novel. 

JAMB 2017 Questions and Answers From Novel In Dependence, We have provided the Possible Questions From JAMB 2017 UTME New Novel In Dependence , hence we advice students to further read the novel in case some of the questions we listed below are not asked in the examination.

The option marked indicates the right answer.

QUESTION 1 – 24

1. Tayo’s mother died on her way to____?
(a)Abuja
(b)oxford
(c)Lagos✔
(b)Benin

2. where did ike work?
(a)In a bar
(b)in the ministry of education✔
(c)as a British council
(d)as a business man

3. which word akin’s uncle have a penchant for?
(a)Come nearer
(b)you follow✔
(c)Yowa
(d)left out

4. who told Tayo his mother was dead?
(a)His friend
(b)ike
(c)modupe
(d)Miriam✔

5. what game did akin’s uncle start with his friends?
(a)Football
(b)Tennis
(c)Ayo ✔
(d)Ludo

6. what is the name of akin’s uncle boss?
(a)John Lee
(b)Lugard
(c)Lord lugard ✔
(d)Fred

7. whom did Tayo think of whenever he was with Helene?
(a)Christine
(b)Vanessa✔
(c)Modupe
(d)his mother

8. what was written on kemi’s snoopy night dress?
(a)Love is the whole world✔
(b)Rock my style
(c)Love my style love me
(d)kiss my ass

9. where did ajayis always fly to for the summer holidays?
(a)Abuja
(b)Hong Kong
(c)Lagos ✔
(d)England

10. in what year did uncle kayode get married to Helene?
(a)1975
(b)1964
(c)1987
(d)1974✔

11. how old was Miriam’s pregnancy as at the time they visited the yelwa club?
(a)5weeks
(b)3 months
(c)5months ✔
(d)3weeks

12. who called out on greetings as Tayo and his family entered the lounge in yelwa club?
(a)Abraham
(b)Ibrahim✔
(c)Vanessa
(d)Christine

13. what was the name of Tayo’s daughter?
(a)Kardashian
(b)lily
(c)kemi✔
(d)funke

14. who phoned Tayo last week to congratulate him on his manuscript?
(a)His friends
(b)his friends
(c)his colleagues
(d)his publisher’s✔

15. what was the name of salamatou’s son?
(a)Suleiman ✔
(b)Abubakar
(c)David
(d)ike

16. when was tayo’s family house normally quiet?
(a)Monday morning
(b)Friday morning
(c)Sunday morning ✔
(d)Saturday evening

17. what did Tayo and Vanessa order when they got to the restaurant in Lagos?
(a)Rice and beans
(b)Rice and stew
(c)Rice and plantains✔
(d)coffee

18. what was the name of Tayo’s neighborhood drunk in his home town in ibadan?
(a)Jimoh
(b)micheal
(c)Dele✔
(d)Fred

19. who was the most successful trader along the west African coast?.
(a)Tayo’s Auntie
(b)Tayo’s mother✔
(c)Tayo’s sister
(d)Tayo’s mother in Law

20. what was the name of Oxford finest hotel?
(a)Royal Hotel
(b)The Randolph Hotel✔
(c)Super motion hotel
(d)Oxford Hotel and suit

21. what was the name of Yusuf’s current girlfriend?
(a)Amina
(b)yemi
(c)Joyce✔
(d)femi

22. What did tunde refuse to have at the party in his house?
(a)wordly music
(b)smooching
(c)drinks✔
(d)dance

23. Tunde’s room was designed to be what?
(a)Hotel
(b)A lounge✔
(c)a slf con
(d)a mansion

24.The name of Tayo’s cousin was?
(a)Bayo
(b)Tumi
(c)Tunde✔
(d)jumoke

Jamb In Dependence Novel Second batch questions starts here.

This 2nd batch contains 94 Likely Questions From Each Chapter Of JAMB Novel For 2017 UTME- In Dependence By Sarah Mayinka

Chapter One Likely JAMB UTME Questions And Answers
This is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

1. For what purpose is Tayo travelling to England?
Ans: To take up a scholarship at Balliol College, Oxford

2. What is the name of Tayo’s school in England?
Ans: Balliol College

3. What is the significance of Tayo’s visit to relatives before embarking on his journey to England? Ans: It is their tradition

4. Through what means of transportation does Tayo travel to England?
Ans: Water

Chapter Two Likely JAMB UTME Questions And Answers
This is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

5. Why is Tayo surprised that people do not greet each other in passing in England?
Ans: Because in Nigeria, so much value is attached to greetings

6. In what subject did Bisi receive the highest honours?
Ans: Geography

7. In the Ajayi motto, all things are expected to be done with moderation except what?
Ans: Study

Chapter Three Likely JAMB UTME Questions And Answers
This is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

8. Who is Mr Barker?
Ans: He His headmaster and Mr Faircliffe’s old colleague

9. What reminds Tayo of his mother in the Barkers’ house?
Ans: Isabella cooks wonderful meals in a way that reminds Tayo of his mother

10. Christine was in her third year of study when?
Ans: Tayo met her for the first Time


Chapter Four Likely JAMB UTME Questions And Answers
This is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com
11. What is Vanessa Richardson’s nationality?
Ans; English

12. What is the name of the friend that Vanessa wrote a letter to, concerning the status of women? 
Ans: Jane

13. The full meaning of JACARI is?
Ans: Joint Action Committee Against Racial Inequality

Chapter Five Likely JAMB UTME Questions And AnswersThis is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

14. What are Christine’s reasons for putting an end to her relationship with Tayo?
Ans: Because she was called ‘clingy’ and the fear of her boy being snatched by some woman

15. The language of fun among Tayo’s Nigerian friends is ?
Ans: Pidgin

16. What are the things that made Tayo remember home each time he is at Christine’s place?
Ans: Her cooking which reminds him of mama and the juju and highlife music she plays

Chapter Six Likely JAMB UTME Questions And AnswersThis is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

17. What is the trait that Nessa cherises in Tayo and that is absence in Charlie and Mehul?
Ans: Humility

18. What does Nessa mean by saying she has a ‘’small confession’’ to make?
Ans: She has connections to Nigeria as her father is a colonial officer over there

19. What did Tayo name Vanessa as?
Ans; Moremi

Chapter Seven Likely JAMB UTME Questions And Answers
This is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

20. What delicacies did Vanessa’s mother make to welcome her daughter?
Ans: Chicken pie and cake

21. For what occasion did her mother ask her whom she was inviting?
Ans: Christmas party

22. Whom did Vanessa’s father invite for the occasion?
Ans: His South African racist miner friends.

Chapter Eight Likely JAMB UTME Questions And Answers
This is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

23. How old was the Richardson’s house when Tayo attended a party there?
Ans: About 200 years

24. “We all get embarrassed by our parents”. Who said this?
Ans: Tayo

25: To whom was it said?
Ans: Vanessa's

Chapter Nine Likely JAMB UTME Questions And AnswersThis is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

26. What, according to the narrator, did Nessa admire in Tayo when she visited him in the room and saw him organizing his records in piles?
Ans: His tidiness

Chapter Ten Likely JAMB UTME Questions And AnswersThis is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

27. Where did Simon suggest that they (him, Tayo and their two girlfriends) spend Easter?
Ans: Paris

28. Christine died by------?
Ans: Suicide

29. Why did Tayo feel guilty about Christine’s death?
Ans: His refusal to respond properly to her letters and not giving her attention

Chapter Eleven Likely JAMB UTME Questions And Answers
This is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

30. Who is the only family Tayo has in England?
Ans: Tunde

31. Why does Vanessa’s father detest Uncle Tony?
Ans: To him, he is unconventional to him and because he had the opportunity of achieving a place at Cambridge University which Vanessa’s father didn’t have

32. What qualities did the narrator ascribe to Nancy?
Ans; She is being described as having a ‘supercilious (arrogantly proud) tone and feigned generosity’

Chapter Twelve Likely JAMB UTME Questions And AnswersThis is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

33. What made Tayo realise how lucky he was for getting a scholarship at Balliol?
Ans: He witnessed the life of struggle most African students live, engaging in ridiculous and exhausting jobs such as bakery and hospital work to make ends meet

34. What do the signs: “No Dogs, No Irish, No Coloureds’’ (Africans and Indians) symbolise in the novel?
Ans: Racism

35. The least strenuous work was reserved for whom?
Ans: The English

Chapter Thirteen Likely JAMB UTME Questions And AnswersThis is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

36. Where was bathing done since there is no bathroom in Tunde’s house?
Ans; Kitchen (in tins) or public baths.

37. For what purpose(s) did Tunde throw a party in his house?
Ans: For Tayo and to celebrate Gambia’s independence


READ ALSO: JAMB UTME CBT 2017/2018 Chemistry Practice And Likely Questions And Answers

38. ‘’Nigerian women are the best’’ who said this?
Ans: Yusuf

Chapter Fourteen Likely JAMB UTME Questions And AnswersThis is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

39. Whose wedding did Tayo and Vanessa attend?
Ans: Yusuf’s

40. Joyce was expected to be the bride, but the bride turned out to be whom?
Ans: Joy

41. ‘’No! Don’t Moremi me’’ Who made this statement?
Ans: Vanessa

94 Likely Questions From Each Chapter Of JAMB Novel- In Dependence By Sarah Mayinka Page Two



Chapter Fifteen Likely JAMB UTME Questions And AnswersThis is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

42. On New Year’s Eve, what happened to Tayo?
Ans: He woke up homesick

43. Where did he buy his chicken from?
Ans: The Covered Market

Chapter Sixteen Likely JAMB UTME Questions And AnswersThis is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

44. The finest hotel in Oxford is…?
Ans: Randolph Hotel

45. According to the narrative, who is Tayo’s favourite uncle?
Ans: Uncle Kayode

Chapter Seven Teen Likely JAMB UTME Questions And AnswersThis is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

46. Who invited Tayo to lead his school assembly with a lecture on Nigeria?
Ans: Mr Richardson

47. ‘’What are your intentions with my daughter?’’ Who made this statement?
Ans: Mr Richardson

48. Who sent Tayo the telegram which reads: ‘’Baba is in hospital, recovering. Return home immediately’’?
Ans: Tayo’s mother

Chapter Eighteen Likely JAMB UTME Questions And AnswersThis is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

49. What does Tayo despise Mr Richardson for?
Ans: Bigotry

50. Who is Dele?
Ans: The village drunk

Chapter Nineteen Likely JAMB UTME Questions And AnswersThis is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

51. What circumstance led to the end of Tayo and Vanessa’s relationship?
Ans: Tayo impregnated a woman

Chapter Tweenty Likely JAMB UTME Questions And AnswersThis is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

52. In this narrative, Nessa’s dreams as portrayed by the writer are…?
Ans: Writing about African art and culture

53. Who is Salamatou?
Ans: A single mother of half-caste Sulaiman

Chapter Tweentyone Likely JAMB UTME Questions And AnswersThis is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

54. In Tayo’s opinion, what are the root causes of oil corruption and a broken civil service in Nigeria? 
Ans: Greed and mismanagement

55. In what university was Tayo offered a job?
Ans: Birmingham University

56. Who is Miriam?
Answer: Tayo’s wife

Chapter Twenty-two Likely JAMB UTME Questions And AnswersThis is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

57. Whose diary did Tayo discover in his study?
Ans: Vanessa’s

58. Why is Miriam loved by Tayo’s family?
Ans: She nursed Tayo’s father with care when he had stroke

Chapter Twenty-three Likely JAMB UTME Questions And AnswersThis is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

59. Whose house is described as ‘Beauty in the Heart of Darkness’?
Ans: Uncle Kayode’s house

READ ALSO: JAMB UTME CBT 2017/2018 Chemistry Practice And Likely Questions And Answers

60, What is the name of the local artiste that took Tayo to the village?
Ans: Akin

Chapter Twenty-Four Likely JAMB UTME Questions And AnswersThis is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

61. What led to the closure of universities?
Ans: University students protest

62. For what reason is Tayo Opposed to leaving the country?
Ans: He Wanted to wait and help his students

Chapter Twenty Five Likely JAMB UTME Questions And AnswersThis is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

63. In order of occurrence, what are the challenges Tayo faced that made him reconsider leaving Nigeria?
Ans: The broken pipe, his house boy’s leave of him, his disappointment in the Foundation and threats to his life.

64. What was his purpose of planning to travel to New York, even though he eventually could not? 
Ans: To receive an award for his book

65. Why did Simon arrange a meeting for Tayo and whom did he hold it with?
Ans: To help in the possible funding of Tayo’s university

66. What was the outcome of the meeting?
Ans: Disappointment

Chapter Twenty-Six Likely JAMB UTME Questions And AnswersThis is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

67. Who challenged Tayo on the road on his way home?
Ans: The soldiers

68. What reason did the soldiers give for bringing Tayo home?
Ans: They said Tayo had an accident while driving recklessly

Chapter Twenty-Seven Likely JAMB UTME Questions And AnswersThis is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

69. What circumstance led to the death of Nessa’s mother?
Ans: Cancer

70. What killed Tayo’s father?
Ans: Stroke

71. By what means did Tayo’s mother die?
Ans: An accident

Chapter Twenty-Eight Likely JAMB UTME Questions And AnswersThis is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

72. How many years of marriage did Nessa and Edward celebrate at their wedding anniversary?
Ans: 18 years

73. ‘’To the woman I love, and with whom I have walked the best 18 years of my life’’. Who made this statement?
Ans: Edward

74. To whom was the statement made?
Ans: Vanessa

Chapter Twenty-Nine Likely JAMB UTME Questions And AnswersThis is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

75. What is responsible for the divorce between Tayo and his wife?
Ans: Tayo took priority in his students over his wife and child

76. For what reason was Tayo detained?
Ans: For showing his students Perry Henzel’s film, The Harder They Come.

Chapter Thirty Likely JAMB UTME Questions And AnswersThis is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

77. What does Vanessa mean by the pick-up-your-stick-and-sandals marriage?
Ans: A kind of love story wherein two lovers who are each other’s first love do not get to marry each other but meet later in life to re-unite

78. ‘’Ah, fuck you, Mum!’’ Who said this?
Ans: Suleiman


READ ALSO: JAMB UTME CBT 2017/2018 Chemistry Practice And Likely Questions And Answers

Chapter Thirty-One Likely JAMB UTME Questions And AnswersThis is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

79. What is the name of the home in which Nessa went to check on her aged father?
Ans: The Carrington Home for the Elderly

80. For what reason did Nessa tell her father when she was going to the airport?
Ans: To meet Tayo

81. What was her father looking for before she came?
Ans: His pen

Chapter Thirty-Two Likely JAMB UTME Questions And AnswersThis is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

82. What is name of Tayo’s driver?
Ans: Abdou

83. ‘’Marriage is a serious thing’’ who said this?
Ans: Tayo

84. To whom was it said?
Ans: Abdoun

Chapter Thirty-Three Likely JAMB UTME Questions And AnswersThis is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

85. In what part of the U.S. did Kemi reside?
Ans: San Francisco

86. Whose money was used for Tayo’s treatment after his accident?
Ans: Miriam’s

Chapter Thirty-Four Likely JAMB UTME Questions And AnswersThis is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

87. Why was Vanessa initially reluctant to publish her father’s manuscript?
Ans: The poor relationship between her and her father

88. Why did Vanessa’s mother return to England with young Vanessa, while her father remained in Nigeria?
Ans: Vanessa’s mother had an affair with their gardener, Danjuma.

Chapter Thirty-Five Likely JAMB UTME Questions And AnswersThis is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

89. Tayo was employed to teach Oral histories in Northern Nigeria and the political history of West Africa in?
Ans: San Francisco.

90. ‘‘…Race is a part of the fabric of this nation. You’re either black or you’re white, and this affects every aspect of your life’’ who said this?
Ans: Kwame

91. To whom was this said?
Ans: Tayo


READ ALSO: JAMB UTME CBT 2017/2018 Chemistry Practice And Likely Questions And Answers

Chapter Thirty-Six Likely JAMB UTME Questions And AnswersThis is originally compiled by Crownxplicit.blogspot.com

92. What honorary degree did Tayo receive?
Ans: Doctorate of literature

93. Who asked Tayo and Nessa to help take a photograph of them?
Ans: A middle-aged couple

94. Did Miriam grace the occasion of Tayo’s award of honorary degree?
Ans: Yes.

Do not forget to share this page so that your friends would score high in this jamb examination

Good Luck.

No comments:

Post a Comment

Post Bottom Ad